Hahner Péter: A nem létező rejtély

  • A könyv címe: A nem létező rejtély. Tizenöt kérdés és válasz a Kennedy-gyilkosságról
  • A könyv szerzője: Hahner Péter
  • Kiadási adatok: Panem Kft, Budapest, 2013. Lektor: dr. Kökény Andrea. Oldalszám: 288, kötés: puha kötés.
  • Általunk adott pontszám: 5 / 3,5

Hahner Péter, kitűnő magyar történész érdekes feladatra vállalkozott, mikor eldöntötte, hogy a Kennedy-gyilkosságról ír könyvet. Ráadásul tette mindezt úgy, hogy eleve a könyve címében leszögezi álláspontját; azt az álláspontot, melyet nem is próbál az objektív, külső és pártatlan szemlélő felől kifejtve, műve összegzéseként elénk tárni. Már a címben rögzíti: nincs itt semmiféle rejtély, Kennedyt az lőtte le (1963 november 22-én), akit a rendőrség utána elfogott, vagyis Lee Harvey Oswald és akit aztán két nappal később egy másik gyilkos, Jack Ruby tett el láb alól. Bár honlapunk mindezt nem így látja - és saját cikkünkben sem így írunk a merényletről - magát a könyvet önmagában, mint művet, fejtegetést, leírást és kitűnő történész-értekezést objektívan vizsgáljuk.

Mindenekelőtt szögezzük le: a könyv a tudományos alaposság igényével készült (Hahner Pétertől megszokott módon) 46 elemből álló, gazdag bibliográfia "felvonultatásával". Amellett egy teljes fejezet van szentelve a különböző - merénylettel foglalkozó - történész munkák, elméletek kifejtésének, 27 oldalon keresztül taglalva, hogy eddig kik és milyen elképzelésekkel, kutatásokkal foglalkoztak a Kennedy-gyilkossággal. Ez mindenképp emeli a könyv tudományos igényességét, hiszen megfelel annak a kutatási szabálynak, mely előírja: ha el akarsz mélyedni egy témában, először tájékozódj arról, hogy előtted, kik, hogyan, miért és milyen eredményekkel kutatták azt.

Pozitívumok: Tényekre, kutatásokra és konkrétumokra épül szinte minden leírt rész. A szerző nyilvánvalóan objektivitásra törekedett. A könyv 15 fejezetéből az első kettő a történelem eddigi merényleteit mutatja be (külön taglalva az amerikai merényleteket) segítve ezzel elhelyezni a Kennedy-gyilkosságot a világtörténelem eddigi orvgyilkosságainak sorában. A további fejezetek Kennedyt, feleségét és Oswaldot (a feltételezett) gyilkost mutatják be, illetve Oswald gyilkosát Rubyt. Később külön fejezet foglalkozik a merénylet utáni gyilkosságokkal (szemtanúk eltűnésével), a híres JFK filmmel (Oliver Stone 1991-es filmjével) illetve a JFK - Lincoln merénylet párhuzamaival.

Negatívumok: A könyv szerkezete, hangvétele, felépítése és hozzáállása a kezdetektől azt sugallja, hogy nincs semmiféle rejtély a Kennedy-gyilkosság körül, vagyis minden olyan elképzelés, mely eltér a hivatalostól, csakis fantazmagória lehet. Amellett Hahner erősen eltúlozza azt, hogy MINDENKI aki számít Amerikában és a világon tudományos berkekben, egyértelműen Oswaldot tekinti a gyilkosnak és semmiféle más elméletet nem fogad el.

Összefoglalva: élvezetesen megírt, érthető, világos szerkezetű és stílusú könyvről van szó. A mű jól mutatja be a merénylet körülményeit és megvalósulását. Ugyanakkor nem ad teret más lehetőségeknek és túlságosan egyoldalúan értékeli a gyilkosságot. Értékelésünk 3,5 pont.