9/11 összeesküvés-elméletek és cáfolataik

9/11 összeesküvés-elméletek és cáfolataik

/Szerző: Kovács Nándor, közzétéve: 2016. szeptember 11. humbug.blog.hu/

 

2001 szeptember 11-én megdöbbentő események hírei járták be a világot: iszlamista terroristák utasszállító repülőgépekkel rombolták le New York két felhőkarcolóját, 3 ezer ártatlan embert meggyilkolva. Az eseményről szóló cikkünk részletesen mutatja be a történteket és azok következményeit, ám kevésbé tér ki az azóta is egyre szaporodó összeesküvés -elméletekre. Sokan ugyanis elutasítják a valós értékeléseket és mindenféle rejtélyeket feltételeznek a háttérben. Az itt következő posztban - mely a humbug.blog.hu oldalon jelent meg (2016 szeptember 11-én, Kovács Nándor "tollából") a 9/11 konteókról olvasható összeállítás.

9/11 konteo-elméletek 

A rendkívüli események, rendkívüli magyarázatot is igényelnek. Így néhányan 15 évvel a World Trade Center ellen elkövetett terrorcselekmény után sem akarják megemészteni, hogy 19 ember képes volt eltéríteni utasszállító repülőgépeket, majd azokat 400 tonnás rakétaként használva megsemmisíteni az épületet. Mai napig sokan nem akarják elhinni, hogy az USA erejét (politikai, katonai, kereskedelmi, gazdasági) szimbolizáló épület ennyire profán módon sebezhető volt. Ezek az emberek többet akarnak, mint amit a hivatalos magyarázat nyújthat számukra, így máshová fordítják tekintetüket.

Rengeteg 9/11 összeesküvés-elmélet hívő van, akiknek lehet mondani bármit, szerintük a 2001. Szeptember 11-i terrortámadás valójában nem is úgy játszódott le, ahogy azt a médiában láthattuk, és ahogy azt a hivatalos vizsgálatok állítják. Szerintük a kormány volt, vagy ha nem a kormány, akkor a zsidók valami világösszeesküvés szövögetése közben. Szerintük a kormány hagyta, hogy megtörténjen. Szerintük a tornyok természetes módon nem dőlhettek volna le úgy, ahogy láttuk.

Rengeteg elmélet kering arról, hogy mi történt azon a napon. Még általuk összerakott dokumentumfilm is van, mely összegyűjti a gyanús bizonyítékokat, és rengeteg wedoldal, blog foglalkozik a témakörrel. Némelyek eléggé furcsák, mások inkább csak viccesek. Azonban ezeket az elméleteket megvizsgálva betekintést nyerhetünk fantáziánk sötét szegletébe, ahol a gyanakvás és a kétségbeesés táplálta paranoia virágzik, és ahol az aznap meghalt ártatlan áldozatok hibáztatása, rágalmazása hétköznapi tevékenységnek tűnik.

Az alább felsorolt tíz összeesküvés-elmélet közel sem fedi le a 9/11-el kapcsolatosakat, viszont ezek a leggyakrabban hangoztatottak, amelyek ellen szólnak bizonyítékok. Az Esquire-n megjelent cikk szabad fordítását olvashatjátok

1.) Az égő kerozin nem olvasztja meg az acélt!

Elmélet: pusztán az égő kerozintól nem dőlhettek volna össze a tornyok, mert a kerozin égési hője alacsonyabb, mint az acél olvadási pontja.

Cáfolat: A Popular Mechanics-ben megjelent cikk szerint a kerozin 400° és 815°C közötti égési hője valóban nem elegendő ahhoz, hogy megolvadjon az acél. Azonban az acélgerendáknak nem is kell teljesen megolvadni ahhoz, hogy egy épület összedőljön, elég ha visszafordítathatlanul elveszítik szilárdságukat. Márpedig az acél ~590°C-on szilárdságának felét elveszíti. Az épületek tartószerkezetei nincsenek felkeszítve arra, hogy fele akkora szilárdság mellett is elbírják ugyanazt a terhelést.
Továbbá nem csak a kerozin égett, hanem mindenféle éghető berendezési tárgyak, papírok, műanyag berendezések, amik égési hőfoka jóval magasabb, mint 800°C.

2.) Az épületek irányított robbantással dőltek össze

Elmélet: Az előző elmélettel karöltve jár ez is, hiszen ha a kerozin nem olvaszthatta meg az acélt, akkor valahogy meg kellett magyarázni azt, hogy mégis összedőltek az épületek. Remélem azért látjátok, hogy egy rossz alapfelvetés, újabb, rossz magyarázatokat, elméleteket követel meg.
Így hát az összeesküvés-elmélet hívők kitalálták, hogy akkor csakis irányított robbantással dőlhettek össze az épületek, amire szerintük bizonyíték az összeomlott emeletek alatti ablakokból előtörő porfelhő. Az elmélet szerint akkor robbantak az előre beszerelt töltetek.

Cáfolat: A National Institute of Standards and Technology 2005. Tavaszi jelentése szerint a északi toronyba becsapódó repülőgép behatolt az épület magjában található közüzemi aknákba is. Az ott berobbanó kerozin, az aknákon keresztül tűzlabdaként végigpusztított az emeleteken. Az elszakadó teherliftek pedig óriási károkat okoztak az alsóbb szinteken, még jóval azelőtt, hogy a tornyok összeomlottak volna.
Az ablakokon kilökődő por pedig az egymásra palacsintaként összeomló emeletek eredménye volt. A nagy sebességgel összenyomott levegő ugyanis csak az ablakokon keresztül tudott kiszabadulni.

3.) Gyanús tőzsdei forgalom

Elmélet: Az elmélet szerint szeptember 11-én óriási igány mutatkozott az American Airlines és a United Airlines részvényei iránt, és rengeteg pénz cserélt gazdát a tőzsdén, mintha előre tudták volna, hogy valami baj fog történni.

Cáfolat: Nos, valóban nagyobb volt a napi kereslet az átlagnál a két légitársaság részvényei iránt. Ahhoz, hogy megértsük miért, vissza kell menni az időben, és meg kell néznünk, hogy mi történt akkor. Sokan ugyanis nem fordítanak különösebb figyelmet a tőzsdei vagy gazdasági híreknek. 
Ha megnézzük az alábbi táblázatot láthatjuk, hogy az American Airlines részvényei zuhanó repülésben (bocsánat) voltak a tőzsdén. [
Forrás]

Dátum

Nyitó árfolyam

2001. július 16.

$38

2001. július 23.

$36

2001. július 30.

$35,05

2001. augusztus 6.

$34,35

2001. augusztus 13.

$33,87

2001. agusztus 20.

$32,45

2001. augusztus 27.

$33,65

2001. szeptember 4.

$32,01

2001. szeptember 10.

$29,95

2001. szeptember 17.

$16,00

Mindenki eladni akart, míg a United Airlines részvényei iránt óriási kereslet mutatkozott éppen ebből kifolyólag, utóbbi részvényei tartósabb árfolyamon mozogtak. Hogy miért csökkent az American Airlines részvényeinek árfolyama? Nos, itt jönnek képbe a gazdasági hírek. Míg az átlagember ennek különösebb jelentőséget nem tulajdonít, addig a brókerek figyelmét nem kerülték el az American-ről érkező rossz hírek.
Később a 9/11 Bizottság vizsgálata sem talált semmilyen bizonyítékot arra nézve, hogy bárki, aki a támadás napján vagy előtte kereskedett a két légitársaság részvényeivel az kapcsolatban állt volna bármelyik terrorszervezettel. Például egy amerikai székhelyű befektetési alapkezelő cég az American részvényeinek 95%-át vette meg, az al Kaidával még sem állt kapcsolatban. 
A Bloomberg elemzése szintén azt erősíti meg, hogy a gyanúsnak vélt részvénymozgások mögött az American-ről megjelent hírek állnak.

4.) A vadászgépek szándékos késleltetése

Elmélet: A NORAD pilótáinak parancsba adták, hogy maradjanak a bázisokon, azután, hogy tudni lehetett, hogy az utasszállító repülőgépeket eltérítették. A négy eltérített gép környezetében lévő 28 katonai bázisról egyetlen repülőgép se szállt fel.

Cáfolat: A 48 államban mindössze 14 NORAD vadászgép volt aznap készenlétben, és semmilyen számítógépes-, vagy riasztó rendszer nem volt kiépítve arra az esetre, ha a NORAD vadászgépeit eltérített repülőgépekhez kellene riasztani. Egyszerűen nem erre tervezték a rendszert.
Popular Mechanics-nek nyilatkozó Douglas Martin őrnagy elárulta, hogy a polgári légiközlekedés miután nem tudta felvenni a kapcsolatot az utasszállító repülőgépekkel, egyszerűen telefonon felhívta a parancsokságot és bejelentést tett az eltűnt gépekről. Két F-15-ös, és hérom F-16-os vadászgép volt a levegőben, amikor az első hívás befutott reggel 8:37-kor, ám a vadászgépek nem találták meg az eltérített repülőgépeket, mivel a transzpondereket az eltérítők kikapcsolták. A NORAD radarjai pedig a külső fenyegetést figyelték, a belföldi ellen nem voltak felkészítve.

5.) Az ütött lyukak túl kicsik voltak

Elmélet: A Pentagonon ütött két lyuk (az egyik ~23m a másik ~4m átmérőjű) jóval kisebbek, mint a 38 méter széles repülőgép. Egyesek elméletek szerint így tehát valami rakétának kellett becsapódnia az épületbe.

Cáfolat: “A repülőgépek nem a rajzfilmekben látható módön ütnek lyukat egy megerősített beton épületen.” - mondta a Popular Mechanics-nek nyilatkozó Mete Sozen, statikus mérnök szakértő. A repülőgép egyik szárnya a földet érte, a másik leszakadt a fellépő erőhatások hatására, így csak a géptörzs csapódott bele az épületbe, ami annyira gyenge szerkezetű volt, hogy inkább folyadékként viselkedett, semmint szilárd testként. A kisebb, négyméteres lyukat a repülőgép becsapódó futóműve hozta létre.

6.) Az elkerülhetetlen antiszemitizmus

Elmélet: A teória szerint a WTCC két tornyában dolgozó közel 4000 zsidó származású alkalmazott otthon maradt a terrorcselekmény ideje alatt, így a zsidóknak biztosan köze lehet az eseményekhez.

Cáfolat: Semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a zsidó alkalmazottaknak ukázba lett volna adva, hogy maradjanak otthon. A terrorcselekményben nem mellesleg közel 400 zsidó halt meg, írja a Snopes. A kamu hír az orosz Pravdától és a palesztinpárti Al-Manar televíziótól származik.

7.) Szokatlanul kevés törmelék a Pentagonnál

Elmélet: A Pentagonnál alig találtak tömeléket, pedig egy óriási repülőgép csapódott az épületbe.

Cáfolat: A helyszínre elsőként kiérkező szakértők rengeteg maradványt találtak, olyanokat is, amelyeken jól beazonosítható volt a légitársaság címere, és nem csak repülőgép, hanem emberi maradványokat is találtak, szintén a légitársaság egyenruhájával.

8.) A 93-as járatot lelőttek

Elmélet: A Shanksville mellett lezuhant 93-as járatot valójában lelőtték, nem pedig lezuhant. A megcáfolhatatlan bizonyíték? Egy szemtanú fura, fehér színű vadászgépet vélt felfedezni az égen, valamint Alex Jones műsorában is megjelent egy egykori F-16-os vadászpilóta, aki ismerte a 93-as játatot lelövő pilótát.

Cáfolat: A szemtanú leírása megfelelt a valóságnak, valóban volt egy másik sugárhajtóműves gép a légtérben, de az egy marketing cég tulajdonában ált, és teljesen fegyvertelen volt. A gép pilótája, Yates Gladwell a Popular Mechanics-nek nyilatkozva elmondta, hogy a polgári légihatóság akkor lépett vele kapcsolatba, amikor nagyjából 20 mérföldre volt Shanskville-től. Arra kérték, hogy repüljön a megadott helyre, és adjon jelentést a látottakról, amit Yates meg is tett.

9.) A merénylők még élnek

Elmélet: A teória hívői rendszerint a BBC híradására hivatkoznak, ahol a bemutatott merénylők még élő személyek voltak, így a támadást azok és úgy biztosan nem követhették el, ahogy azt a híradásokban láthattuk.

Cáfolat: Az első híradások borzasztóan kaotikusak voltak aznap. A BBC-n bemutatott személyek nem a gépeltérítők voltak, hanem nagyon hasonló nevű emberek. A kavarodást a nagyon hasolnó arab és iszlám nevek okozták, így a nagy kavarodásban összekeverték a különböző személyeket.

10.) Mi a helyzet a 7-es épülettel?

Elmélet: Egyesek szerint az északi toronytól egy utcányira lévő 7-es épület nem omolhatott volna össze, hiszen abba nem csapódott repülőgép.

Cáfolat: Bár valóban nem csapódott repülőgép az épületbe, a leomló északi torony maradványai egy jó tízemeletes lyukat hoztak létre az épületen, ami így annyira súlyosan megrongálódott, hogy az összeomlott. A WTC ikertornyaival ellentétben ugyanis a 7-es épület terhelését főleg a homlokzati tartó elemek viselték. Az északi torony leomló maradványai pedig épp ezt a tartószerkezet rongálták meg. A többi elem, pedig már nem tudta elviselni a túlméretezett épület terhét.