Észrevételek Topor István kritikája kapcsán, a zsidó deportálások témájában

Észrevételek Topor István kritikája kapcsán, a zsidó deportálások témájában

 

Honlapunkon 2015 elején átfogó tanulmány jelent meg (és olvasható azóta is) "Holokauszt Magyarországon" címmel. Írásunk korábban a Történelem klubon volt olvasható. A poszt az 1939 és 1945 közti időszak Magyarországának zsidóüldözéseivel foglalkozik, bemutatva a zsidótörvényektől a német megszálláson keresztül a deportálásokig és Horthy fellépéséig illetve a nyilas uralomig a korszak főbb történéseit.

Topor István magyar-történelem szakos tanár kolléga a korok.webnode.hu oldalon élénken kritizálta tanulmányunkat, ám sajnos számtalan csúsztatással is élt írásában. Ezekkel kapcsolatban jeleztük már felé, hogy az általa kifogásolt cikk már átalakult, kibővült és több téren módosult is, ám Topor úr nem hajlandó kritikus írását levenni honlapjáról. De nézzük problémáit:

 

  1. Topor tanár úr nehezményezte, hogy hozzászólását eltávolítottuk az általa kritizált cikkünk alól, ám azt elfelejtette hozzátenni, hogy önmagában a „hozzászólások” lehetőségét is megszüntettük akkoriban. Tehát nem kifejezetten az ő kommentje kedvéért került sor erre a lépésre, hanem oldalunkon strukturális átalakítás zajlott. A változtatás egyébként azóta is fennáll, sőt a tortenelemklub.com azóta még egy jelentősebb megújuláson is „átesett” (megint csak nem összefüggésben Topor úrral) amikor szolgáltatót is desgn –t váltottunk.
  2. Topor úr azt is írja, hogy idézzük: „cikk viszont változatlan formában ma is olvasható” ez megint csak nem igaz. Az írás azóta bővült és kiegészült több részlettel. Ez könnyen ellenőrizhető, hiszen olyan hivatkozások kerültek bele, melyek keletkezési ideje későbbi, mint magáé a cikké.
  3. Topor úr számtalan dologban tőlünk eltérő véleményt fogalmaz meg, sőt az általunk leírt történelmi eseményeket több ponton vitatja, amihez természetesen joga van (hiszen a neves történészek sem mindenben értenek egyet) ám Topor István az általunk felhasznált forrásokat „lesöpri” miközben saját forrásait előtérbe helyezi. Úgy gondoljuk ez a fajta „hozzáállás” nem helyezi őt a kizárólagos egyetemes igazság birtokosává. Ezzel együtt jó egészséget kívánunk neki!

 

Harmat Árpád Péter (és a Történelem cikkek szerkesztősége)