Az Iszlám Állam (ISIS)

Az Iszlám Állam (ISIS)

 

Az 1999-ben alapított, de saját földrajzi területet csak 2014-ben szerzett Közel-keleti terrorszervezetet, melyet a legtöbb híradás Iszlám Államnak, vagy ISIS –nek nevez, sokan nem tekintik valódi, klasszikus értelemben vett szuverén államnak. Bár van saját fővárosa, hadserege, önálló bevétele és államszervezete is, nem olyan módon született, mint a Föld többi 192 országa. Az ISIS –t ugyanis az erőszak, polgárháború és terror teremtette két másik önálló, szuverén állam, Szíria és Irak határvidékén. Hivatalos kikáltása 2014 június 29-én történt. De lássuk mit lehet róla tudni részletesebben:

1.) ​Az Iszlám Állam elnevezései: ISIS (Islamic State of Iraq and Syria), ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) IS (Islamic State), DAESH = Da'ish = Da'eesh (ad-Dawlah al-Islāmiyah fīl-ʿIrāq wash-Shām), Iszlám Állam

2.) Területe: változó nagyságú, az éppen aktuális harci tevékenységek függvénye. Többnyire 250 ezer - 350 ezer km2 közé tehető, de ha a lehetséges legnagyobb kiterjedést vesszük (lásd: lenti térkép) akár ennél is több lehet. Elhelyezkedése a Közel-keleti Szíria és Irak határvidékére pozícionálható, a közös határtól keletre és nyugatra egyformán elnyúlva. Az ISIS sivatagos területeken fekszik, olajban gazdag vidékeken. Legtöbbször a szíriai Damaszkusz - Homsz vonaltól egészen a Moszul - Bagdad vonalig terjedően szokták meghatározni kelet-nyugati kiterjedését.

3.) Lakossága: Becslések szerint az ISIS területén 3-5 milliós lakosság él. Ez is állandóan változik, részben a már említett folytonos területváltozások miatt, részben a be és kivándorlás következtében.

4.) Főváros: Rakka, 220 ezer lakos. Helye: Szíria északi területe.

5.) HaderőÉlőerőt tekintve az amerikaiak 30 ezerre becsülik az ISIS fegyvereseinek számát, amiből körülbelül 10 ezerre tehető a külföldi, vagyis nem térségből származó, arab, afrikai vagy európai muszlim harcos illetve hivatásos zsoldos. Ami a hadfelszerelést illeti, az Iszlám Állam nem rendelkezik légierővel sem komolyabb rakétarendszerrel. (Van azonban a birtokukban MANPADS hordozható légvédelmi rendszer.) Az iszlamista katonák legkomolyabb fegyverei az iraki hadseregtől zsákmányolt szovjet harckocsik (néhány darab), illetve lövegek, tarackok és páncélozott csapatszállítók. Mindezeken túl az ISIS 2014 júniusában, Moszul elfoglalásakor 2300 amerikai Humvee -t (páncélozott terepjárót) is megszerzett az USA által Iraknak küldött fegyverkészletből. Az Iszlám Állam felszereltsége a kézifegyverek terén a legjobb, sok ezer AK-47 es gépkarabély, páncéltörő, aknavető, vállról indítható rakétavető van a birtokukban. 

6.) Bevételi források: Az Izlám Állam négy legnagyobb bevételi forrása a kőolaj eladás (tartálykocsikkal szállítva Törökország felé), a műkincs kereskedelem, a fegyver kereskedelem és a szunnita olajmonarchiák (Katar, Bahrein, Szaúd-Arábia) támogatásai. Az ISIS éves bevételét a legtöbb elemző 1 és 2 milliárd dollár közé teszi, amiből 500-600 millió a birtokukba került olajkutakból kitermelt kőolaj eladásának köszönhető. A legfőbb említett forrásokat egészíti ki a helyileg, általuk kivetett adókból befolyt pénz, a kábítószer kereskedelem és az emberrablások - váltságdíjak bevételei. (Sokak szerint, ha minden bevételüket összeadjuk, akkor 2 milliárd dollár fölé emelkedik végső szám.)

7.) Vallás: szalafista szunnita muszlim (szélsőséges iszlamizmus)

8.) Jogrend és ideológia: Az Iszlám Állam által uralt területeken az iszlám középkori jogrendje a Saria a meghatározó. A Saria megváltoztathatatlan, ősi iszlám előírások gyűjteménye, melyek az élet szinte minden területét szabályozzák, számtalan szokás, hagyomány, jogi tétel és azok megszegéséért járó büntetés taglalásával. Ami az ISIS céljait illeti: a kalifa és környezete ellenségének tekinti a síitákat, a keresztényeket, a zsidókat és a világ összes nem szélsőségesen szunnita lakóját, akiket vagy megtérítendőnek, vagy elpusztítandónak tekintenek.

9.) Államrend: Kalifátus.  A kalifa (vallási és világi uralkodó)  az 1971-es, samarrai (iraki) születésű Abu Bakr al-Bagdadi (Igazi neve: Ibrahim Awad al-Badri) Bizonyos hírek szerint Ibrahim kalifa 2015 márciusában egy amerikai légitámadásban meghalt (vagy nagyon súlyosan megsérült). Egyes források szerint ma már az új kalifa Abu Aala Al-Aafar. 

10.) Zászló: Az Iszlám Állam zászlaja fekete színű benne felül egy fehér felirat: "Nincs más isten, csak Allah [Isten]. Mohammad az Allah Küldötte", majd lentebb egy fehér foltban újabb szöveg: "Mohamed Isten hírnöke".

11.) Az ISIS harci tevékenysége: 2015 végére az Iszlám Állam szinte az egész világot ellenségének tudhatja. Támogatói csupán a területén élő iszlám radikálisok, a felfogadott külföldi zsoldosok és a szunnita öböl-államokban élő milliárdos mecénások. Legfőbb ellenségeik az ISIS területektől északra és keletre élő kurdok, illetve terror fenyegetettség miatt ellenük fordult nyugati államok illetve Oroszország és a síita államok összefogása (Iránnal az élen). Az Iszlám Állam ellen támadó harci tevékenységet 2015 végén csak Anglia, Franciaország és Oroszország végez, aktív bombázások formájában. Mérsékelten lép fel az ISIS ellen az USA, Izrael és Szíria diktátora Bassár el-Aszad. A ISIS harcosai keleten az amerikaik által támogatott iraki haderővel és a kurdokkal, északon a kurd hadsereggel, nyugaton pedig a szabad szír felkelőkkel és Aszad haderejével harcolnak, miközben a nyugati világ ellen újabb terrorcsapásokra készülnek. 

12.) Az ISIS kegyetlenségei: Az Iszlám Állam hírhedté vált jól dokumentált kegyetlenkedéseiről. Az ISIS komoly informatikai, hírközlési, számítástechnikai apporttal rendelkezik, vagyis vannak hozzáértő, profi informatikusaik és média szakembereik is, akikkel rendszeresen jó minőségű propaganda anyagokat készítenek kivégzéseikről illetve arról, hogy miért csatlakozzanak hozzájuk az iszlám hívei. Ugyanakkor tény, hogy az ISIS ellenőrzése alá tartozó területeken nem csak propaganda célokból követnek el tömeges kivégzéseket. Folyamatosan fordulnak elő más vallásúak elleni tömeggyilkosságok és nagyon sokszor a saria nevében kegyetlen módon oltják ki saját polgáraik életét. Mindennaposak a megkövezések (halálra dobálás szikladarabokkal), mélybe lökéssel való kivégzések, keresztre feszítések és élve eltemetések olyan hívekkel szemben, akik megszegik a saria előírásait.

Jelenleg, 2015 decemberében nem érzékelhető a nemzetközi palettán olyan ország, vagy szövetség, mely elszánt és ütőképes szárazföldi hadsereg bevetésével az Iszlám Állam legyőzésére készülne. Elemzők egy része úgy gondolja, ennek hátterében egyrészt anyagi tényezők állnak - egy ilyen hadjárat magas költségvonzattal bírna és másik oldalon a jelenleg még komoly üzletet jelentő fegyver- és olajkereskedelem elapadna - másrészt hatalompolitikai tényezők is lényegesek, mint például, hogy az ISIS kiiktatásával felborulna a Közel-keleti egyensúly és előretörne az oroszok és kínaiak által támogatott iráni síita tömb, mely az USA tradícionális riválisa és ellenfele. Sokan harmadik okként említik meg, hogy egy ISIS elleni szárazföldi hadjárat könnyen tűnhetne egy iszlám ellenes nyugati háborúnak, mely közös táborba szólítaná a szélesebb régió összes radikális, iszlamista szervezetét és lakóját.