A pizza története

A pizza története

/Harmat Árpád Péter/

 

A pizza kelt tésztából készült vékony, korong alakú alapra helyezett feltétekkel ellátott, olasz eredetű étel. Nevének eredete a latin "pincere" azaz összegyúrni szóval magyarázható. Az egyik legősibb emberi étel, története egészen az ókorig nyúlik vissza. A legelső, írott formában megjelenő pizzáról a Vergilius által, Krisztus előtt 20 körül írt "Aeneis" című műben esik szó. Mivel azonban korábban az ókori Egyiptomban és Pompei romjai közt is találtak a régészek pizzakészítésre utalok ábrázolásokat, forrásokat, feltételezik, hogy a pizza múltja minimum a Krisztus előzzi 3. századig vezethető vissza. (Ekkoriban idősebb Cato is megemlékezett hasonló ételekről.)

A modern pizza feltalálását egy bizonyos Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1880-as években egy felkapott náplyi sütödében dolgozott (neve: Pizzeria Brandi). Neve ezért maradt fenn, mert 1889-ben I. Umberto olasz király és Margherita di Savoia királyné nápolyi utazásakor különleges, olasz nemzeti színekben pompázó pizzát készítette a királyi párnak. A fehér színt a mozzarella, a zöldet a bazsalikom, a pirosat pedig a paradicsom adta. A fennséges étel a királynő nevét kapta: Margherita.

Körülbelül az 1830-as évekig csak utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi "beülős" pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port'Alba 18. szám alatt. Később a XIX. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.

A világ eddigi legnagyobb pizzáját 2012-ben az olaszok készítették el Rómában és 40 méter átmérőjű illetve 23 tonna súlyú lett! Érdekes pizzarekordokról videók: ITT.