Tanmenetek

Takamánynövény

  • 1-2 Talajművelés fogalma és céljai, Talajművelés alapműveletei (fogalmuk, jellemző eszközeik)
  • 3-4. Az eke és munkája. A tárcsás talajművelő eszközök és munkájuk
  • 5-6. Kultivátorok típusai és végzett munkájuk Mélylazítók és alkalmazási területük
  • 7-8. Boronák típusai és végzett munkájuk. Hengerek típusai és végzett munkájuk
  • 9-10. Simító alkalmazási területei. Kombinált talajművelő eszközök típusai és végzett munkájuk
  • 11-12.Összefoglalás
  • 13-14. Témazáró
  • 15-16. Szaporítóanyag típusai, szaporítás módok. Vetés (ideje, mélysége, vetőmagmennyiség, befolyásoló tényezők, vetőmagmennyiség
  • 17-18. Öntözés (fogalma, céljai, módjai) Kelés előtti és kelés utáni talajápolás
  • 19-20. Növényvédelem feladata, célja és módjai (agrotechnikai, mechanikai, biológiai, kémiai és integrált növényvédelem I.
  • 21-22. Növényvédelem feladata, célja és módjai (agrotechnikai, mechanikai, biológiai, kémiai és integrált növényvédelem II.
  • 23-24. Összefoglalás
  • 25-26. Témazáró
  • 27-28. Betakarítás idejének meghatározása (gazdasági és biológiai érettség fogalma, befolyásoló tényezők)
  • 29-30. Terménytípusok betakarításának és tárolásának módjai (szemes termények gyökér- és gumós növények, szálas takarmányok)
  • 31-32. Összefoglalás
  • 33-34. Témazáró
  • 35-36. Ismétlés.

Takarmányozástan

  • 1. A takarmányozás célja, feladatai, az okszerű takarmányozás szerepe az állattenyésztés jövedelmezőségének javításában. A takarmány, mint környezeti tényező
  • 2. A takarmányok kémiai összetétele
  • 3. A takarmányok víz- és száraz-anyagtartalma
  • 4.A takarmányok szerves anyagai:- N-mentes anyagok: zsírok és zsírszerű anyagok, N-mentes kivonható anyagok, nyersrost
  • 5. N-tartamú anyagok: fehérjék, amidok, a szintetikus fehérjepótlók etetésének szabályai
  • 6. Szerves hatóanyagok: zsírban és vízben oldódó vitaminok, egyéb biológiai hatóanyagok
  • 7.A takarmányok szervetlen anyagai: makro- és mikroelemek
  • 8. Összefoglalás
  • 9. Témazáró
  • 10. Takarmányozási alapismeretek: - a takarmányok emészthetősége, az emésztési együttható. a takarmányokemészthetőségét befolyásoló – állattól és takarmánytól függő – tényezők.
  • 11.a takarmányok táplálóértéke, a takarmányok energetikai értékelése (bruttó

    energia, emészthető energia, átalakítható vagy metabolizálható energia, nettó energia, az egyes állatfajoknál használható energiaértékek

  • 12.a takarmányok emészthetőségét befolyásoló – állattól és takarmánytól függő - tényezők,

  • 13. a takarmányokban lévő táplálóanyagok aránya (fehérjekoncentráció, energia: fehérje arány, energiakoncentráció
  • 14. a takarmányok értékesülése: a fajlagos takarmány-felhasználás
  • 15. Gyakorlás
  • 16. Összefoglalás
  • 17. Témazáró
  • 18. A takarmányok csoportosítása. Zöldtakarmányok:- gyep: növényzete, hasznosítása (rét, legelő), felosztása. Legeltetési módok és eljárások
  • 19. Legeltetési módok és eljárások
    • 20. óra: Gyökér és gumós takarmányok (répafélék, burgonya, csicsóka
    • 21. óra: Erjesztett takarmányok (szilázsok, szenázsok).
    • 22. óra: Szénák és szénalisztek (réti széna, pillangós és fűféle szántóföldi szénák
    • 23. óra: Magvak és termések (gabona-, hüvelyes és olajos magvak).
    • 24. óra: Szántóföldi melléktermékek (gabona- és hüvelyes szalmák, kukoricaszár, leveles cukorrépafej).
    • 25. óra: Élelmiszeripari melléktermékek (tej- és tejfeldolgozási, húsipari, hal- és baromfifeldolgozási,
      malomipari, növényolaj-ipari, cukoripari, szeszipari, sörgyári keményítőgyári, konzervgyári takarmányok
    • 26 - 27. óra: Összefoglalás, témazáró
    • 28. óra: Takarmány-kiegészítők (fehérje- és zsírkiegészítők, ásványi takarmány kiegészítők
    • 29. óra: vitamin és gyógyszeres kiegészítők, takarmányízesítők, antioxidánsok, hozamfokozók).
    • 30. óra: Ipari abrakkeverékek (premix, komplett premix, supplement, koncentrátum, táp fogalma és előállítása
    • 31-32. óra: Összefoglalás, témazáró
    • 33. óra: Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet, az állati termelés (növekedés, tej-, gyapjú-, tojástermelés, munkavégzés) táplálóanyag-szükséglete
    • 34. óra: Takarmányozási táblázatok felépítése, használata.
    • 35. óra: A takarmányadagok összeállításának szempontjai és menete
    • 36. óra: A takarmányok előkészítése etetésre (tömeg- és abraktakarmányok előkészítése

Állattenyésztés I.

  • 1-2. Az állattenyésztés nemzetgazdasági és mezőgazdasági jelentősége, ágazatai.Állattenyésztési alapfogalmak (gazdasági állatok, háziállatok, állattartás, állatszaporítás, állattenyésztés
  • 3-4. A gazdasági állatok eredete, a háziasítás
  • 5-6. A gazdasági állatok rendszerezése: faj, fajta (a fajták felosztása, a fajtatisztaság,a telivér, a félvér, a fajta változatai, a fajtán belüli rendszertani egységek),a típus.
  • 7-8. Külső értékmérő tulajdonságok: fejlettség, arányosság, kondíció, kültakaró, színeződés, ivarjelleg
  • 9-10. Belső értékmérő tulajdonságok: tej-, hús-, tojás-, gyapjú- és erőtermelő képesség, takarmányértékesítő képesség, növekedés és fejlődés, alkat(konstitúció)

  • 11-12. termékenység és szaporaság, egészség, ellenálló képesség,igényesség, alkalmazkodó képesség, honosulás, vérmérséklet, természet, rossz szokások, szellemi képességek, technológiai tűrőképesség
  • 13-14. Összefoglalás
  • 15-16. Témazáró
  • 17-18. A törzskönyvi ellenőrzés.A tenyészcél meghatározása és a fajta, típus megválasztásának szempontjai
  • 19-20. Az állattenyésztésben alkalmazott tenyészállatok kiválasztás és a tenyészérték-becslés feno- és genotípusos módszerei.
  • 21-22. Tenyésztési eljárások: fajtatiszta tenyésztés (beltenyésztés és rokontenyésztés,vérvonaltenyésztés, vérfrissítés), keresztezés (tenyészállat- és haszonállat előállító keresztezések I
  • 23-24. Tenyésztési eljárások: fajtatiszta tenyésztés (beltenyésztés és rokontenyésztés,vérvonaltenyésztés, vérfrissítés), keresztezés (tenyészállat- és haszonállat előállító keresztezések II
  • 25-26. óra: Párosítás
  • 27-30. óra: összefoglalás és dolgozat
  • 31-32. óra: Az egyes állatfajok hasznosítási irányainak megfelelő elhelyezési módok, szabad, nyitott, zárt, kötött, kötetlen, ketreces
  • 33-34. óra.: Az állatokkal való bánásmód. Az állandó és időszakos állatápolás módjai, valamint eszközeit gazdasági állatainknál.
  • 35-36. óra: összefoglalás.