Hahner Péter: A régi rend alkonya. Egyetemes történet 1648-1815

  • A könyv címe: A régi rend alkonya. Egyetemes történet 1648-1815
  • A könyv szerzője: Hahner Péter
  • Kiadási adatok: Panem Kiadó, Bp. 2006. Keményfedeles, 551 oldal. Lektor: Tóth István György Név-, és tárgymutatóval ellátva. (Ormos Máriának ajánlva)
  • Az ajánló által adott pontszám:  5 / 4

Ez a munka egy rendkívül figyelemre méltó mű. Eleve Hahner Péter egy fajta garancia a magas színvonalra. (Hahner Péter a Pécsi Egyetem újkortörténeti tanszékének vezetője, és országos hírű kiváló történész) A korszak is érdekes, amit a könyv feldolgoz, hiszen a Vesztfáliai békétől a Waterloo-i csatáig terjed.

Pozitívumok: Nagyon jól struktúrált, jól rendszerezett, logikusan felépített munka.

A fejezetcímek egyértelműek, semmi homályos költőiség nincs a megfogalmazásukban. Könnyen és gyorsan megtalálható benne amit keresünk, márcsak azért is, mert a fejezeteken belül szövegkiemelések vannak (ettől kicsit tankönyv jellegű az egész) A francia forradalom korszaka, mely Hahner Péter specialitása különösen alaposan kidolgozott. 

A könyv ír a 30 éves háborúról, a spanyol és osztrák örökösödési háborúról, a hétéves háborúról, az angol forradalomról, Nagy Péterről, a lengyel hanyatlásról, és a lengyel állam felosztásairól, a francia forradalomról (melyre 4 fejezetet szán Napoleonnal együtt) az USA függetlenségi háborúról, az oszmán birodalomról.

Külön érdekesség, hogy kiterjed olyan "peremre" szorult országokra is, mintSváj, Németalföld, Spanyolország-Portugália, Skandinávia, Itália, sőt bemutatja Latin-Amerikát, Ázsiát sőt Afrikát és Ausztráliát is. A bibliográfia, illetve a név és tárgymutató elég alaposnak tekinthető. A könyv lektora: Tóth István György. Külsejében jó minőségű, keményfedeles, jó papírra nyomva.

Negatívumok: A szerző összesen 551 oldalban igyekszik mindent leírni, és komplex képet adni az egész 17. századi világról, Japántól Latin-Amerikáig. Emiatt óhatatlanul sok rész lett elnagyolt. Igazából teljes részletességűnek csak a francia események tekinthetőek. A könyvnek egyáltalán nincs képanyaga, és nagyon kevés a térképek száma is, pedig a 17. század rengeteg háborújának bemutatásához hasznosak volnának. Hiányzik nagyon belőle egy jó függelék is, például az uralkodói dinasztiákkal.

Összefoglalva: Középiskolai és főiskolai szint közé tenném. Azért nem egyetemi, mert ahhoz a szerző túl sokat próbál megragadni, így fejezeteinek legtöbbjében nem tud elmélyülni a részletekben. Egy nagyon jó áttekintő munkának nevezném, középiskolásoknak a felvételire felkészüléshez tökéletes, de főiskolai-egyetemi hallgatóknak ios hasznos. Szövegezése érthető, világos, és nagyon jól tagolt. Értékelésem: 5 / 4