Diószegi István, Harsányi Iván, Krausz Tamás: 20 századi egyetemes történet I-II-III

  • A könyv címe: 20 századi egyetemes történet I-II-III
  • A könyv szerkesztői: Diószegi István, Harsányi Iván, Krausz Tamás, Németh István
  • Kiadási adatok: Korona Kiadó, Budapest. Első kötet kiadási éve: 1999, második köteté: ismeretlen, a harmadik köteté: 2001. A három kötet együttes oldalszáma: 1564. Megjelenés: puha fedeles kötésben. Az első kötetet 22 történész írta, a második kötet megírásában 14-en vettek részt, a harmadik kötetnél pedig 12-en dolgoztak írókként. (Mindegyik kötetnél az egyes fejezeteknél van feltüntetve, az adott rész írója.)
  • Az ajánló által adott pontszám:  5 / 5

Nem túlzás azt mondani, hogy egy valódi könyvritkaságról van szó. Az említett könyv ugyanis szinte beszerezhetetlen sajnos. A hazai könyvpiacon egyébként is nagyon kevés az átfogó egyetemes történelemmel foglalkozó munka, különösen a 20. századot illetően. Így ez a könyv egy nagyon jelentős "hézagot" (űrt) tölthetne be, ha be lehetne szerezni. Leginkább a főiskolai, egyetemei tanulmányokat folytatók számára érne aranyat, hisz náluk tételsorok épülnek a 20. századi egyetemes témakörökre. Az első kötet 1890 és 1945 közti időszak történelmi eseményeit mutatja be 588 oldalban, főként az európai, kisebb részben az összes kontinensre kiterjedően. A második kötet az 1945 és 1995 közti évekkel foglalkozik, de csak Európáról szól, ott viszont szinte minden országot bemutat. A második kötet terjedelme: 537 oldal. A harmadik kötet korszaka szintén 1945-1995, viszont ebben az Európán kívüli kontinensek országai szerepelnek. Terjedelme: 439 oldal.

Pozitívumok: A 20. századi egyetemes történelmet illetően egy alapmunka, mivel a rendszerváltás után gyakorlatilag alig készült másik kiadvány, mely hasonló alapossággal és terjedelemben tárgyalná a század világtörténelmét. Pozitívum tehát a részletessége, alapossága és a korszakot illető "hézagbetöltő" szerepe. A három kötet együttes terjedelme (1564 oldal) tekintélyes. Pozitívumnak tartom, hogy az első és a harmadik kötet végén részletes kronológia, életrajzi bemutató, és szakirodalmi tájékoztató szerepel.

Negatívumok: Legnagyobb gond vele természetesen az, hogy nehezen beszerezhető. Emellett sajnos puha kötésben jelent meg, így gyorsan elhasználódik, borítója gyorsan tönkre megy. Negatívum az is, hogy egyetlen fényképet, térképet, illusztrációt, egyéb képet vagy rajzot sem tartalmaz. Táblázatok szerepelnek benne, de abból sincs túl sok benne. Tartalmi szempontból az első kötettel van a legtöbb gond. A kiemelt témákat, melyeket az iskolai oktatásban is a legnagyobb hangsúllyal oktatnak, - mint az első és második világháború - a kötet nagyon pongyolán kezel, rövid, összecsapott formában.

Összegzés: A három kötetre legjobban illő kifejezés az, hogy hasznos. Valóban sokoldalúan forgatható, hisz pont azon országok történelmét illetően ér kincset, melyekről más könyvek alig - alig írnak. Növeli értékét, hogy 1999 és 2001 közt készülve, már a rendszerváltás után idők szellemében taglalja a folyamatokat.