Sellers-May-McMillen: Az Egyesült Államok története

  • A könyv címe: Az Egyesült Államok története
  • A könyv szerzője: Sellers-May-McMillen
  • Kiadási adatok: Maecenas Kiadó, Bp. 1999.
  • Az ajánló által adott pontszám:  5 /3

Nagyon sajátos helyzetben van az, aki ezt a könyvet próbálja meg ajánlani és recensioval ellátni. Ugyanis tárgyát tekintve Magyarországon nagyon kevés az USA történetét feldolgozó könyv. Ez a munka így egy fajta hiányt pótol, tehát valahol mégiscsak egy alapmű, főleg annak aki USA történetet akar tanulni, tanulmányozni.

Pozitívumok: Összefoglaló munka Amerika felfedezésétől napjainkig. A 41. elnökig, azaz idősebb Bokor Gyuriig (alias George Bushig) megy el. Keményfedeles, jó minőségű papírra nyomva, bár sajnos a betűk arannyal lettek printelve, emiatt az írás halvány, nehezen és rosszul fénymásolható.

A tartalomjegyzék jól tagolt, és a fejezetek is logikusak, megfelelően részletesek, és bár a a fejezetcímek nem mindig érthetőek, a jó tagolás miatt viszonylag könnyen megtalálható benne amit keresünk. Van hozzá név és tárgymutató, de semmi több. Nem találni lektort, bár az biztató, hogy Hahner Péter fordította.

Negatívumok: Kicsit elnagyolt az egész. Egy-egy témára kevés terjedelmet fordít, túl nagy léptekben halad, még akkor is ha "csak" 450 oldal terjedelmű. A nagy nemzetközi eseményeknél, - pl: világháborúk - minimális kitekintést tesz Európára, csak az amerikai belpolitikára koncentrál. Kevés a térkép, azok is elnagyoltak. Képanyaga egyáltalán nincs. A függelék totál hiányzik, pedig például az amerikai elnökök listája hasznos lenne.

Összefoglalva: Maximum középiskolai szinten használható. A felsőfokú tanulmányozáshoz nagyon kevés, de mivel Magyarországon nincs nagyon más magyar nyelvű szakirodalom az USA történetéről, kénytelenek vagyunk használni. De ebben az esetben javasolt más könyvet mellé olvasni, például a nemrég megjelent amerikai elnökök művet. Értékelés: 3