Romsics Ignác: Magyarország története a XX. században

  • A könyv címe: Magyarország története XX. században
  • A könyv szerzője: Romsics Ignác
  • Könyv adatai: Osiris Kiadó, Budapest, 2004 (668 oldal) keményfedeles kötés
  • Az ajánló által adott pontszám: 5 / 5

Ez a munka a rendszerváltás utáni történelemfelfogás és a modern történettudomány megváltozott szemlélettel írt haladó szellemű kifejezése. Ugyanis azon események és időszakok, melyeket 1989 előtt csak és kizárólag a régi rendszer felfogása szerint voltak értelmezhetőek, ebben a könyvben már világos és tiszta objektivitással vannak bemutatva. A XX. század tele van az ide sorolható eseményekkel így például ilyen  a Tanácsköztársaság, mint történelmi zsákutca, a Horthy korszak elfogulatlan pozitívumaival és negatívumaival, aztán 1956 napról napra elemezve és végül a Kádár korszak, ahogyan mai szemmel kelle(ene) látnunk.

Pozitívumok: Nagyon jól tagolt, logikusan rendszerezett, világos nyelvezettel írt munka. Minden egyes korszak tárgyalásánál bemutatja a gazdaság, oktatás, társadalom hármasát, így a könyv olvasásakor komplex és teljes kép kapható az egyes időszakokról. A szöveg közt sok térképet, és fényképet találunk, melyek egyszerűek szemléletesek, ugyanakkor jó minőségűek (annak ellenére, hogy minden kép és térkép fekete-fehér) Összesen egyébként 21 db térkép, 70 db táblázat, 34 db ábra, és 89 db fénykép van benne.

A második világháború leírása a könyvben a kedvenc részem. Részletesen ír a támadásokban résztvett magyar egységekről, a konkrét hadi eseményekről és a magyar kormányok tevékenységéről. 1956-ra 11 oldalt szán (a 668-ból) annak is negyede kép, mégis kimerítő az események bemutatása. Napról napra haladva gyakorlatilag minden fontos történésről ír. Olyannak ábrázolva Nagy Imrét amilyen az valójában lehetett (glória és "miszticizmus" nélkül)

A könyv külsejében jó minőségű, mint ahogyan azt az Osiris könyveknél megszokhattuk: természetesen keményfedeles, jó papírminőség. Hátul van időrendi áttekintés - mely nagyon komoly, hihetetlen tekintélyes bibliográfia, és névmutató.

Negatívumok: Bármilyen megdöbbentő, de nem találni lektort. Ez kicsit érthetetlen. A fejezeteken belül kicsit hiányoznak a kiemelések. Tartalmi szempontból pedig kritika az is, hogy jó lett volna, ha picit több a nemzetközi kitekintés, vagyis ha az egyes magyarországi események bemutatása mellé több külföldi párhuzam is leírásra kerül.

Összefoglalva: A magyar XX. század tanulásához, és tanulmányozáshoz középiskolától akár egyetemi szintig nagyon jó. Romsics Ignác történetfelfogása és stílusa nagyon közérthető, számomra szimpatikus. A könyv birtokában bárminek utána lehet nézni, teljes és komplex képet kapunk a múlt évszázadról. A művet igazából egyetlen vetélytársával érdemes összehasonlítani, ennek címe: Pölöskei Ferenc, Gergely Jenő, Izsák Lajos: 20. századi magyar történelem 1900-1994, Korona Kiadó, Bp. 2001Erről is készítek könyvajánlót, így aki még egyiket sem olvasta, az összevetheti, melyiket érdemes beszereznie.