Szántó György Tibor: Anglia története

A könyv címe: Anglia története

A könyv szerzője: Szántó György Tibor

Kiadási adatok: Maecenas Könyvek, Bp. 1999

Az ajánló által adott pontszám: 2

Sok olyan könyvet olvastam, mely az egyes országok történetéről szól, sőt egy ideje vadászom is az ilyenekre. Van köztük nagyon alapos akadémiai szinvonalú, és vannak "zsebkönyv" szintűek is. (Itt nem a méretükre gondolok.) A Szántó féle Anglia története ez utóbbi kategóriához van közel, így jellemzésem inkább kritika mint szó szerinti ajánló lesz! 

Pozitívumok: Kemény fedeles, olvasmányos, a függelékében van időrendi áttekintés (bár eléggé elnagyolt) van uralkodók és miniszterelnökök listája és leghátul névmutató. Ennél több pozitívumot nem is nagyon tudok mondani.

Negatívumok: Elképesztően elnagyolt munka. Óriási léptekkel halad a Római kortól napjainkig. A 90. oldalnál, már le is zárja a 100 éves háborút - melyre egyébként alig 5 oldalt szán - és a 118. oldalon már el is temeti VIII. Henriket. A fejezetek címeinél valamiért homályos költői mondatokat alkalmaz a könyv, pl.: "Tavasz és szerencse, Sietős órák, vagy Kedvező széljárás" így aztán semmit nem lehet megtalálni benne. Nincs rendes tagolás a fejezeteken belül sem: nincsenek bekezdés szinten sem elkülönítve kiemelve az uralkodók, háborúk ... stb.

Összefoglalva: Általános iskolai és középiskolai szint közé tenném. Csak azoknak nyújt hasznos és használható információkat, akik nagyon türelmesek és alapszintet alig elérő történelmi tudással rendelkeznek. Értékelés: 2