Ránki György: A második világháború története

  • A könyv címe: A második világháború története
  • A könyv szerzője: Ránki György
  • Kiadási adatok: Gondolat Kiadó, Bp. 1982. (Keményfedeles, 652 oldal, Lektorálta: Borus József)
  • Az ajánló által adott pontszám: 5/4

Kevés a magyar nyelven írt átfogó és tudományos igényű történelmi munka a második világháború történetéről. Ám a Ranki György által készített mű egy többé-kevésbé részletes és alapos összefoglaló munka, mondhatni "alapmű" a második világháború történetéről.

Pozitívumok: A második világháború teljes krónikáját felöleli, a frontok és hadtörténet kérdéseire, és eseményeire helyezve a hangsúlyt. A könyv tartalmazza az összes fontos szakmai kiegészítést: részletes bibliográfiát, forrásjegyzéket, minden oldal alján hivatkozási indexeket, név- és tárgymutatót, és egy színvonalas kronológiát. A könyv lektora: Borus József.

Bár kevés térképet tartalmaz, azok elég részletesek. Átfogó képet ad a második világháborúról. 

Negatívumok: A könyv nem foglalkozik a háborút megelőző, annak kirobbanásához vezető eseményekkel, csak szigorúan a szűkebben vett második világháborúval. Az arányok is kicsit eltolódottak: túlságosan a hadtörténeti eseményekkel, és kevésbé a kitekintésekkel foglalkozik. Tartalomjegyzéke elnagyolt. Mivel túl nagyok az egyes fejezetek, így a fejezetcímek alapján nehéz megtalálni a részletekbe menő konkrétumokat. A könyv rossz minőségben van bekötve, bár papír anyaga megfelelő, de kép illusztációkat nem tartalmaz és kevés a térképek száma is. A néhány térkép tartalmilag jó, képminőségben gyengébb.

Összefoglalva: A középiskolai szint felett van, de az egyetemit nem éri el. Jó összefoglaló munka, de ha valaki felsőfokú szinten akar benne egy-egy eseményt tanulmányozni, arra nem alkalmas. A szövegezése jó, és érthető így széles rétegekben használni lehet. Értékelésem: 4