Híres nők a történelemben

Híres nők a történelemben

/Harmat Árpád Péter/

1 - JACQUELINE KENNEDY ONASSIS

Jacqueline Lee Bouvier, férjei után teljes neve: Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis (1929-1994) az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökének, John Fitzgerald Kennedynek a felesége. (1953. szeptember 12-én a Rhode Island állambeli Newportban, a Szent Mária templomban fogadtak egymásnak örök hűséget) Az elbűvölő szépség jóval a Fehér Ház előtt megtette a nyilvánosság előtti debütálását, 1947-ben, egy újságíró „az év debütálásaként” méltatta. John F. mustráló szempárjának nem kellett sokat keresnie, hogy meglássa őt. 31 évesen Jackie O lett a történelem legfiatalabb First Lady-je. Kulturáltsága és intelligenciája, és szupermodell kinézete miatt, az amerikaiak rögtön megszerették. A művészet és zene szeretete modernitást, stílust kölcsönzött a Pennsylvania Avenue-nak, ami sosem volt addig. Örökké a legszebb First Lady marad.

 2 - CLEOPATRA

VII. Kleopátra Philopatór (Kr. e. 69 – Kr. e. 30) Egyiptom királynője, a Ptolemaiosz dinasztia utolsó uralkodója és az ország utolsó hellenisztikus vezetője volt. Az utóbbi években a történészek sokat foglalkoztak Kleopátra szépségével, melyet erősen megkérdőjeleztek. Alátámasztani látszik szépségének vitatását az a tény, hogy Kleopátra már nem az 1300 évvel korábban élt és híres mellszobbra alapján valóban gyönyörű Nofertiti (Nofretéte) által képviselt egyiptomi nép gyermeke volt, hanem az Egyiptomot  Kr.e. 332 -ben meghódító makedónok - egészen pontosan - Ptolemaiosz leszármazottja! A makedón nők testi jegyei, és megjelenésük pedig  eltérő volt a kecses és vékony arcvonásaokkal bíró egyiptomiaktól. A korából pontos leírások vannak, amit az orrát elég nagynak mutatják be. Habár, akkoriban egy nagy orr, dominanciát és erőt sugárzott. Egy római történész Cassius Dio, ezt írta a csinos történelmi személyiségről: Kimagasló szépségének köszönhetően, és annak, hogy a legelbűvölőbb hang birtokosa volt, képes volt mindenkivel elfogadtatni az akaratát.

Nagy orr vagy sem, elbűvölt, csábított és a Római Birodalom legerőteljesebb vezetőinek szült gyermeket, Julius Caesarnak, és Marcus Antoniusnak. A fent említett elfelejtette, hogy otthon felesége van, és elvette feleségül Kleopátrát. (Képünkön a gyönyörű Monica Belucci Kleopátraként.)

3 - MARTHA WASHINGTON

Eredeti nevén Martha Dandrige Custis (1732-1802) az USA legelső elnökének, George Washingtonnak volt a felesége. A korán özveggyé lett asszony Washington leszerelésének évében, azaz 1759 -ben  lett  a virginiai ültetvényes felesége. A későbbi elnök a házassággal Martha két gyermekének is hivatalos gyámja lett.

Egy csapat történész, kurátor, és törvényszéki antropológus arra a következtetésre jutottak, hogy Amerika legelső First Lady-je nem egy kutyaképű, tokás madárijesztő volt, mint ahogy azt korábban gondolták. Hanem igenis jól nézett ki! Egy számítógépes fiatalító program segítségével ábrázolták, eltüntették a ráncokat, és lám egy vékony, szexi, 20-as éveiben járó nőt kaptak. Nem csoda, hogy Washington annyi vörösingest ölt meg és átkelt Delaware-n. Haza kellett érnie Amerika első pin up lányához.

4 - MATA HARI

Eredeti polgári nevén Margaretha Geertruida (Grietje) Zelle (1876 – 1917) egy holland-fríz egzotikus táncosnő volt Párizsban, az első világháború alatt! Ugyanakkor később kiderült, hogy de Mata Hari kettős ügynökként is dolgozott. Franciaországba költözött hazájából, Hollandiából és elismert táncosnő lett, kedvessége, szabadelvűsége, kacérsága miatt, úgy használva testét, ami ritka volt az 1900-as évek elején.

Mivel Hollandia semleges maradt az első világháború alatt, Mata Hari szabadon költözhetett a határok ellenére. Holland állampolgárként. sok magas beosztású szövetséges katonai hivatalnok kéjnője volt ebben az időben. 1917-ben, a franciák egy lehallgatott német üzenetet kaptak, ami az egyik párizsi kémjüket írta le, H-21-es néven. Később beazonosították a H-21-est, vagyis Mata Harit és kivégezték. Olyan, mint egy élő Bond-lány.

5 – DIANA HERCEGNŐ

Eredeti nevén Diana Frances Spencer (1961–1997), Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége. Szépségéről, stílusérzékéről, karizmájáról, és magas profilú jótékonykodásáról ismert. Diana Károly herceggel való házasságát követően világszerte hírességgé vált. Eljegyzésük 1981. február 24-én történt és a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én.

A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel. Új életet lehelt a begyepesedett brit arisztokráciába, elegáns öltözékei viseletével inkább kiáltott, mint suttogott. A 80-as évek végére Diána és Károly házassága megromlott. Ezt eleinte elhallgatták, de a média kiszimatolta és nyilvánosságra hozta problémáikat. A herceg és a hercegné állítólag barátaikon keresztül beszélt a sajtónak, mindketten egymást okolták a házasság tönkretételéért. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker–Bowles-szal, míg Diána lovasoktatójával, James Hewitt-tal randevúzgatott. A hercegné e kapcsolatának tényét később megerősítette egy Martin Bashir által készített interjú során, Károly pedig már több mint egy évvel korábban beismerte viszonyát Jonathan Dimbleby televíziós műsorában. 1992. december 9-én szétköltöztek. 1993. december 3-án Diána bejelentette visszavonulását a nyilvánosságtól.

A élete során, gyakran volt a világ legfotózottabb embere. Sajnos ez a halálához is vezetett. Diána 1997. augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben, Párizsban, az Alma-rakpart közúti aluljárójában, szeretőjével, az egyiptomi Dodi al-Fayeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autót üldöző paparazzik közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegnő halálának okait sokan a mai napig vitatják.Egy BBC közvélemény kutatás minden idők 3. legnagyobb Britonjának nevezte, Charles Darwin és Margaret Thatcher után. Természetesen ő sokkal jobban néz ki.

6 – I. ERZSÉBET

I. (Tudor) Erzsébet angol királynő (1533-1603), 1558. november 17-étől Anglia és Írország királynője, az újkori Anglia egyik legnagyobb uralkodója. Szülei VIII. Henrik és Boleyn Anna voltak. (Henrik részben éppen azért akart elválni első feleségétől, Aragóniai Katalintól, hogy Boleyn Annát elvehesse.) Anyjának kivégeztetése után Erzsébetet fattyúnak nyilvánították és kizárták a trónutódlásból. Uralma alatt országa tengeri és kereskedelmi nagyhatalommá vált.

A szűz királynőként is ismert (habár ez kétséges) ez a csinos történelmi vezéralak Angelina Jolie-nál több kérő szívét ejtette rabul. Egyik leghíresebb viszonya Sir Walter Ralegh -vel alakult ki. Ralegh egyszerre volt író, költő, udvaronc és felfedező is. Kapcsolatuk csúcspontján Erzsébet 1585 -ben lovaggá is ütötte. Később viszonyuk megszakadt, miután a férfi titokban feleségül vette Erzsébet egyik társalkodónőjét. A királynő megrendíthetetlennek tűnő attitűdje, az őrületbe kergette a férfiakat. A férfiak mindig azt akarják, amit nem kaphatnak meg, különösen, ha az egy szexi, és erőteljes uralkodó. Azt mondják, hogy az utolsó afférja 48 éves korában volt egy 22 éves Anjou herceggel, Françoissal. (A kis kacér!)

7 - SOONG CHING LING

Európa ugyan kétségkívül a világtörténelem legfontosabb, és legnagyobb jelentőséggel bíró földrésze volt, ám korántsem az egyetlen olyan terület, ahol meghatározó és nagy formátumú emberek éltek.

Kínában a „nemzet anyjaként” ismert, a történelemben a helyét az internacionalizmus és béke támogatásával biztosította. A kínaiak imádták a szépségéért, divatosságáért, és az intelligenciájáért. Egyetemre az Egyesült Államokba járt, és így nem mindennapi nézőpontból látta a kínai nőket a 20. században.

A kínai nők többségétől elvárta, hogy elutasítsák a meghunyászkodó szerepet, és nyíltan kritizálta a kormányt, még ha a családtagjai politikai vezetők voltak is. Miután a kommunista párt átvette az irányítást, honorálták a munkásságát, és később kinevezték tiszteletből a Kínai Népköztársaság elnökének is.

8 - MARIE ANTOINETTE

Mária Antónia francia királyné (született: Habsburg–Lotaringiai Mária Antónia főhercegnő, 1755-1793) osztrák főhercegnő, német-római császári hercegnő, magyar és cseh királyi hercegnő, XVI. Lajos francia király felesége, akit a francia forradalom idején kivégeztek.

A fiatal főhercegnőt 14 évesen adták hozzá a 16 éves XVI. Lajoshoz. A fiatal ausztriai, jó divat érzékével, magasságával, világos bőrével, tejfelszőke hajával, és mélykék szemeivel rabul ejtette a franciák szívét. Ismert a nőies erényeiről, mint a jótékonykodás, zenei tehetségéről, és, hogy férfiak társaságában is megállta a helyét, imádta a lovaglást, és a szerencsejátékot. XVI. Lajos szerencsés férfi volt, kár hogy gondok voltak a potenciájával. Ez sok pletykához vezetett a királynő afférjairól férfiakkal és nőkkel egyaránt, így a lista egyik legrakoncátlanabb nőjével van dolgunk.

9 – JEANNE D’ARC

Jeanne d’Arc (Szent Johanna, 1412–1431), az „orléansi szűz”, katolikus szent, francia nemzeti hős. A százéves háború idején ő vezette a francia nép felszabadító harcát az angolok ellen. Parasztlányként látta meg a napvilágot Kelet-Franciaországban, a százéves háborúban több meghatározó győzelmet aratott a francia hadsereg élén, melyek megfordították a háború kimenetelét és VII. Károlyt emelték a trónra. A burgundok fogták el és adták az angolok kezére, akik a Szentszéken elítélték és máglyán megégették mindössze 19 éves korában.

Mindössze 12 éves volt, amikor isteni látomásai voltak, melyek arra sarkallták, hogy a franciák katonai táborába menjen, és megossza "küldetését" a főtisztekkel. A középkori - Istenfélő - katonák elfogadták Isten küldöttének, és követni kezdték utasításait, mintha szájából maga az Úr szólna.

16 éves korára a francia erők vezetője lett, számos sikeres támadást vezetett a britek ellen. Férfiruhát kellett hordania, és rövidre kellett vágnia a haját, hogy ne tűnjön szexuális tárgynak. Mégis, egy kétszer olyan idős férfiakból álló sereget sikerült inspirálnia, akik végig hűségesen követték őt.

10 - CHARLOTTE BRONTË

Charlotte Brontë (1816-1855) világhírű angol regényíró. A 3 híres Brontë nővér legidősebb írónőjének sötét családi múltja volt. A sötét ez esetben leginkább szomorút jelent, hiszen bele kellett törődnie 4 nővére és bátyja elvesztésébe. Az édesanyja korán meghalt, és amikor az apja is haldoklott, hozzáment apja gondviselőjéhez. Eltekintve az intelligenciájától és humorától, akármilyen korabeli úriemberhez illett volna.

Az egyik legismertebb regénye a Jane Eyre, egy korai feminista mozgalom szikrája, nagyon híressé tette London felsőbb társasági köreiben. Mégis szívesebben ült otthon, valamilyen költeménnyel vagy könyvvel szórakoztatva magát.

Harmat Árpád Péter