Terrorszervezetek a XX. században

Terrorszervezetek a XX. században

/Harmat Árpád Péter/

 

Terrorszervezetek nagyobb számban csak a XX. század folyamán alakultak ki Földgolyónkon. Létrejöttük célja széles skálán mozog, az Izrael ellenes fellépésektől a szeparatista, vagyis egy-egy terület elszakadását célzó terveken és anarchista fellépéseken keresztül egészen az elvakult fundamentalizmusig. A század legelső ilyen szervezetei Palesztinában jöttek létre, az oda tömegesen visszatelepülő európai zsidók palesztin ellenes - részben védekező, részben támadó - szándékainak végrehajtására. Ilyen volt a Hagana, az Irgun, a Lehi és a Stern-csoport, melyek mindegyike 1920 és 1940 közt alakult. Európában szeparatista szervezetként  jött létre az 1919-ben alapított IRA (Irish Republican Army), a szabad Baszkföldét küzdő ETA (Euskadi Ta Askasatuna) és az önálló Korzikát követelő FLNC (Front de la Liberation Nationale de Corsica). Baloldali, anarchista csoport az 1967 –ben Németországban alakult Vörös Hadsereg Frakció, az 1970 –ben Olaszországban alapított Brigate Rosse csoport, és az 1975 –ben Görögországban létrehozott „November 17” nevű szervezet. Kifejezetten Izrael ellenes terrorista szervezetként, 1970 -ben alapították a palesztinok a Fekete Szeptember nevű csoportjukat, mely amely terrortámadásokkal igyekezett kikényszeríteni a palesztin függetlenséget. Leghíresebb akciójuk az 1972-es müncheni olimpia izraeli csapatának elrablása volt. Az akció során 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy német rendőr halt meg.

Ma már több tucat Közel-keleti terrorista csoport létezik: Fatah (1959), PFSZ (1964), Hezbollah (1982), Hamasz (1987), Al-Kaida (1988) melyek részben Izrael elpusztítását, részben a nyugati, főleg amerikai befolyás megszűnését kívánják kikényszeríteni. Az újabb iszlamista terrorcsoportok tekintélyes része az Egyiptomhoz tartozó Sínai félszigeten működik például a mostanában egyiptomi robbantásairól hírhedtté vált Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű társaság. A Közel-keleti terrorcsoportok másik nagy része Palesztina, Libanon, Szíria, Jordánia, Jemen, illetve Irak vagy Irán városaiból és sivatagi kiképzőtáboraiból kiindulva hajtja végre pusztító akcióit.

Persze XX. század második felében Európán és a Közel-Keleten kívül is működtek/működnek terrorista csoportok, melyek legtöbbje szintén szeparatizmus vagy vallási fundamentalizmus miatt jött létre. Ezek közül kettő mindenképp említésre méltó. A Tamil Tigrisek (The Liberation Tigers of Tamil Eelam) mely Sri Lanka szigetén a tamil népesség önállóságáért harcolt, és a Tálib Mozgalom (Taleban), mely Afganisztánban szélsőséges iszlamista csoportként gyakorolta a hatalmat 1996 és 2001 közt, illetve támogatta az Amerika és Izrael ellenes terror akciókat. Az afrikai – de nem a Közel-Keleten működő - terrorcsoportok közül a 2004 –ben létrejött Al-Shabaab (magyarul: "a fiúk", "a srácok", vagy "az ifjúság") nevű szomáliai szélsőséges iszlamista szervezetet és a 2001 –ben Nigériában alapított szintén iszlamista Boko Haram nevű csoportot érdemes kiemelni. (A Boko Haram hausza nyelven annyit jelent: „a nyugati oktatás bűn”.) Végül nem lenne teljes a legnagyobb terrorszervezetek felsorolása az 1990 –ben Afganisztánban megalakult India ellenes, Kasmír iszlamizációjáért küzdő Lashkar-e-Taiba (igazak hadserege) megemlítése nélkül.

Közel-keleti iszlamista terrorszervezetek

A legjelentősebb és legrégebbi Közel-keleti terrorista szervezetek a következők:

  • Fatah - alapítva: 1959
  • PFSZ - Palesztin Felszabadítási Szervezet (Palestine Liberation Organization) alapítva: 1964. Mára a világ többsége nem tekinti terrorszervezetnek
  • Hezbollah - alapítva: 1982
  • Hamasz - alapítva: 1987
  • Al-Kaida - alapítva: 1988
  • Fatah al-Iszlám - alapítva: 2006

A Hamász (1987) arabul:حماس, az حركة المقاومة الاسلامية, Ḥarakat al-Muqāwamat al-Islāmiyya, azaz Iszlám Ellenállási Mozgalom rövidítéseként! Egy arab, katonai csoportot is fenntartó politikai mozgalom neve a Közel-Keleten. Támaszpontjuk Palesztinában található. A Gázai-övezetet a 2006-os választások óta a Hamász uralja. A Fatah–Hamász konfliktus (palesztin polgárháború) 2006. december 15-én kezdődött, és még ma is tart. A Hamász a Muszlim Testvériség fundamentalista mozgalomból alakult ki a második világháború előtt. A Hamász 1987-ben jött létre az „első intifáda” idején. A Hamász nem csak merényleteket hajt végre, hanem a zsidó államot is támadja tüzérségével, hiszen léthez való jogát most sem ismeri el. A nemzetek fölötti muszlim egységet tűzte ki célul. A Hamász parancsnokai: Iszmáíl Hanijje, Háled Mesaal, Mohammed Dejf.

A Hezbollah (1982) Arabul: حزب الله‎ ḥizbu-'llāh(i),jelentése: Isten pártja! Egy libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet. A libanoni politikában jelentős erőt képviselnek. Míg az arab világ jelentős részében egyfajta ellenállási mozgalomként tekint rájuk, addig az USA, Izrael, Kanada és Hollandia terrorista szervezetként tartja számon őket. Az Egyesült Királyság szintén terrorizmussal gyanúsítja a szervezet katonai szárnyát.

A Hezbollah eredetileg egy az 1982-ben Libanonba bevonuló izraeli csapatok elleni milíciaként jött létre. Az izraeli csapatok az önmaguk által Béke Galileában Akciónak nevezett invázió során vonultak be a polgárháború sújtotta országba. A libanoni ellenállókat az iráni Forradalmi Gárda tagjai képezték ki. A Hezbollah az 1985-ös nyilatkozatában a három fő céljaként a telepek felszámolásában, a Libanoni Szociáldemokrata Párt tagjainak felelőségre vonásában és a libanoni iszlám kormányzat megalakításában határozta meg.

Az al-Káida (1988) Arabul القاعدة – al-Qāʿida egy iszlám terrorszervezet, amelyet a gazdag szaúd-arábiai vállal­ko­zó, Oszáma bin Láden hozott létre 1988-ban a Szovjetunió ellen Afganisztán­ban harcolt veteránokból. Feltételezések szerint alvó ügynökei révén a világ 50–60 országában is jelen lehet. A szélsőséges iszlám ideológia alapján álló al-Káida célja elsősorban az Egyesült Államok, de általában véve is a nyugati világ és Izrael, valamint a nyugatbarát iszlám országok meggyen­gí­tése, illetve megsemmisítése. Fennállása során több ezer terroristát képzett ki elsősorban afganisztáni táborokban. 1979-től maga Oszama bin Laden is részt vett az afganisztáni harcokban és a CIA megbízásából a szovjetek elleni ellenállás szervezésében. Később hathatósan támogatta a tálibokat. Az amerikaiak afganisztáni beavatkozása óta tartózkodási helye ismeretlen.

Az al-Kaida szó arab eredetű, az „ülni” jelentésű kaada (qaʿada – قعد) igéből képzett névszó, formailag nőnemű folyamatos melléknévi igenév. Mivel a nőnemű alakok többesszámot is kifejezhetnek, így jelentése „ülők”. A szóalak azonban önálló főnévként is működik, itt jelentése: „alap”, „alapozás”.

Az al-Kaidát az teszi különösen veszélyessé, hogy biztos anyagi hátterű, egy­mással laza összeköttetésben álló, meglehetősen önálló, nehezen fel­de­rít­hető szervezetekből áll. Számos nagyon súlyos merényletért teszik felelőssé. Ezek közé tartozik például a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as robbantásos merénylet, az USA kenyai és tanzániai nagykö­vetségének 1998-as felrobbantása (225 halott, több száz sebesült), a Világkereskedelmi Központ elleni repülőgépes támadás 2001. szeptember 11-én (több ezer halott, illetve sebesült), és feltételezések szerint az al-Káidának köze volt a 2004. már­cius 11-i madridi robbantás-sorozathoz is.

2001. szeptember 11-én az AL-KAIDA eltérített 4 utasszállító repülőjáratot. Két gép a World Trade Center ikertornyaiba csapódott, egy pedig a Pentagon épületébe zuhant. A negyedik gép utasai megakadályozták hogy azt a géprablók, a Capitoliumba irányítsák, Pennsilvaniában zuhant le A World Trade Center elpuszult, a Pentagont azóta helyreállították. A terrorakció folyamán géprablókkal együtt összesen 3031 ember vesztette életét.

Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida tagokat rejtegettek.

A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet. A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések, 2006-ban fejezték be a 7 World Trade Center irodaépületét. A 1 World Trade Center (korábbi tervek szerint Freedom Tower) jelenleg építés alatt áll, 2011-re tervezik az átadását. A mintegy 541 méter (1776 láb) magasra tervezett épület így Észak-Amerika legmagasabb épületeinek egyike lesz. 2009 és 2012 között további három épület átadását tervezik.

Oszáma bin Láden, teljes nevén Oszáma bin Mohammed bin Avad bin Láden (arab betűkkel: أسامة بن محمد بن عوض بن لادن‎; született: 1957. március 10.) szaúd-arábiai militáns iszlamista, az al-Káida terorrszervezet egyik feltételezett alapítója. Neve klasszikus vokalizáció alapján Uszáma ibn Ládin (tudományosan Usāma ibn Lādin) lenne, de gyakran találkozni félig vagy nem magyarosított névalakjaival is (pl. Osama bin Laden és Oszama bin Laden).

1996-ban és 1998-ban fetváiban felszólította a muzulmánokat, hogy addig öljenek meg Amerikai Egyesült Államok-beli és a vele szövetséges országokból származó civileket és katonákat, amíg azok vissza nem vonják támogatásukat Izraeltől és ki nem vonulnak az általuk megszállt iszlám országokból.

Feltételezik, hogy 1998-ban részt vett Dar es-Salaamban (Tanzánia) és Nairobiban (Kenya) az amerikai követség felrobbantásában. Szerepel az FBI 10 legkeresettebb bűnözőt tartalmazó listáján (Ten Most Wanted Fugitives).

Igazán ismertté a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tették, azzal, hogy vállalta értük a felelősséget. Ekkor már ő is volt az első számú gyanúsított az 1999-es nairobi robbantások, és az azok megtorlásának szánt szudáni amerikai bombázások után, amikor neve először került a média figyelmébe a Clinton-Albright adminisztráció idején, amikor nevét a bombázások után Madeleine Albright külügyminiszter közölte sajtótájékoztatóján. A beismerés leegyszerűsítette az ügy megoldását, illetve a megoldás világszerte való belátását.

Fatah al-Iszlám (arabul فتح الإسلام – Fataḥ al-Islām! Egy szunnita arab iszlám csoport. A csoport tagjait terroristáknak és katonai dzsihádistáknak írják le, és a csoport egy terrorista szervezet, mely kapcsolatokat tart fenn az al-Kaidával.Főbb célpontjai Izrael és az Egyesült Államok.Ezen kívül célja, hogy a palesztin menekülttáborokban vezessék be a saríát. 2006 novemberében a Fatah al-Iszlám központját a Nahr al-Báred-i menekülttáborban alakította ki Észak-Libanonban. Olyan harcosok alapították, akik kiléptek a Szíria-barát Fatah Felkelésből. A csoport vezetője a palesztin fegyveres Sákir al-Abszi.

Néhány hírszervezet azt sugallta, hogy a Fatah al-Iszlámnak köze van az al-Káidához. Néhány riport még azt is állítja, hogy a Fatah al-Iszlám az al-Káida hálózatának része. Abszi kijelentette, hogy a szervezetnek nincs köze az al-Káidához, de céljaik közösek.

Szíria, a libanoni aggályokra válaszul, miszerunt a szírek támogatják a szervezetet, bejelentették, hogy a szervezetnek már több tagját elítélték az országban az al-Káidával folytatott kapcsolataik miatt. A szír vezetés szerint a csoport még most is az al-Káidának dolgozik. A Fatah al-Iszlámot jelenleg Sákir Júszef al-Abszi, egy palesztin menekült vezeti, aki jelenleg Libanonban lakik. Egyes jelentések szerint kapcsolatban állt az al-Káida egykori iraki vezetőjével, Abu Muszab az-Zarkávival. 2004-ben egy jordán katonai bíróság halálra ítélte. Hosszú a bűnlistája, és három évet ült már szír börtönökben. A csoport szóvívője Abú Szálim.

A Fatah al-Iszlámnak állítólag féltucat palesztin tagja van.A tagság többsége szír, szaúdi és más arab dzsihádisták, akik akik Irakban harcoltak, valamint ezen felül 50 radikális szunnita tagja van. Cselekményei: 2006. december 7-én a Le Monde azt közölte, hogy magas rangú ENSZ-tisztviselőket úgy informált a Palesztin Felszabadítási Szervezet libanoni képviselője, Abbász Zaki, hogy a Fatah al-Iszlám egyik robbantása 36 Szíria-ellenes embert ölt meg, s további 20 embert megsebesített Libanonban.

A libanoni hatóságok azt állítják, hogy a szervezet részt vett 2007. február 13-án két minibusz felrobbantásában Ajn Alaknál.Ekkor mondták azt is, hogy ez a szervezet a szír titkosszolgálat előretolt állása.Mind a Fatah al-Iszlám, mind pedig a szír kormány cáfolta a híreket

Harmat Árpád Péter

Felhasznált irodalom:

  • Tálas Péter: A terrorizmus anatómiája. Zrínyi Kiadó, 2006.
  • Stanley Weitzmann: Terrorizmus. Magyar Könyvklub. 2005
  • TOP 10 Terrorist Groups. thetoptens.com