10c mg tananyag

10c mg tananyag

Könyv: Mezőgazdasági ismeretek II. (KÉK) / Páhoki Piroska/

Az őszibúza jelentősége

  • A legfontosabb kenyérgabona
  • Lisztjéből kenyeret és tésztát készítenekkalászolás, virágzás, megtermékenyülés, szemképződés, érés
  • Melléktermékei: korpa, alom
  • Vetésterülete Magyarországon: 103 500 ha

A fontosabb növények vetésterületei (2018): LINK

  • - Búza: 1 035 665 ha
  • - Kukorica: 955 881 ha
  • - Napraforgó: 627 940 ha
  • - Repce: 342 824 ha
  • - Árpa: 218 968 ha
  • - Lucerna: 206 850 ha

Az őszi búza és rozs jelentősége

A búza egyszikű növény, mely a pázsítfűfélék családjába tartozik. Gyökérrendszere mellék gyökérrendszer, szára szalmaszár, virágzata kalász, termése: szemtermés. Fejlődés: csírázás, kelés, bokrosodás, szárbaindulás, kalászolás, virágzás, megtérmékenyülés, szemképződés, érés. A búza a középkötött, humuszban gazdag mély termőrétegű talajt kedveli. Vetésmélység: 4-7 cm, tőszám: 5-7 mllió darab / hektár, 200 - 300 kg / ha

A rozs jelentősége:

A második legfontosabb gabonanövény, a pázsítfűfélék családjába tartozik. Magasra növő, megdőlésra hajlamos haszonnövény, a nitrogén adagolására érzékeny. Szárszilárdítót igényel.

A tritikále termesztése

trriticum + secale = búza és rozs keresztezett hibridje

Az árpa termesztéstechnológája (6.óra)

  • Az árpa a gabonák között a harmadik legnagyobb területen termesztett, a búzával egyidőben honosítot ősi kultúrnövényünk.
  • Tavaszi és őszi árpát is termesztünk, melyek közül az előbbi humán az utóbb takarmányként való fogyasztásra szolgál. (Őszi árpa = sertéstakarmány)
  • Az őszi árpát vetés előtt fontos csávázni a fekete és fedett üszög ellen. A vetés szeptember végén történik, egyenletes mélységben. Ideális mélység: 5 cm. Csávázás: egy vegyszeres növényvédemi eljárás a kórokozók ellen. A vetőmagokat kezelik rendszerint csávázószerrel.
  • A tavaszi árpa esetében fontos a megfelelő talajelőkészítés: őszi mélyszántás, 8-10 cm mélységben. Kora tavasszal a magágy megnyitása kombinátorral vagy ásóboronával.

A zab termesztéstechnológiája (7.óra)

  • 1.) Elsősorban tenyészállatok takarmányozására használják értékes beltartalma és ízletessége miatt.
  • 2.) Klasszikus takarmány lovak számára, viszont az emberi fogyasztásban nem jelentős Magyarországon. Zabpehely, zabkása formájában az egészséges hazai élelmiszerek közt megjelent.
  • 3.) Szálastakarmányként termését, szárát, leveleit is hasznosítják, illetve a tavaszi keverék-takarmányoknak is fontos eleme.
  • 4.) A zab jellemzői: magasabb vízigény, bugavirágzat, a talajjal szembeni igénytelenség, Magyarországon leginkább a Ny-Dunántúlon és az Északi hegyvidéken termesztik.

DOLGOZAT: OKTÓBER 11. Témák

  1. Vetésterületek
  2. Az őszi búza és rozs termesztése
  3. Az árpa termesztése
  4. A zab termesztése

FILM - Éltben maradtak (24 p)

Őszibúza termesztése

Az árpa termesztése

A zab termesztése

A kukorica termesztése

A hüvelyes növények termesztése

Borsó, bab szója

A napraforgó termesztése: olajipari növény, vetésterülete, mag összetétel, morfológia, termesztés (magas vízigény, gyengén savas talaj, 4-cm mélyre, önmaga után nem vetig 5 évig, termésátlag: 30 mázsa / ha

DOLOZAT: dec 11-én