Tanmenet 11c

Tanmenet 11c

I. Növénytermesztési alapismeretek (16)              

  • 1. A mezőgazdaság ágazatai és szerkezete LINK,
  • 2. Az ágazatra ható természeti- és társadalmi tényezők
  • 3. A virágos növény szervei, a növények életműködése, tápanyag felvétele
  • 4. A növények növekedésesének és fejlődésének külső és belső feltételei
  • 5. A termesztett növények morfológiája és szaporítása
  • 6. A talaj kialakulása, szerkezete, fizikai-, kémiai- és biológiai tulajdonságai, talajtípusok
  • 7. Talajművelés célja, alapműveletei és módjai
  • 8. A szántás minőségi követelményei és a talajművelési rendszerek
  • 9. Tápanyag visszapótlás jelentősége, szerves és műtrágyák
  • 10. Tápanyagok szerepe a növények fejlődésében
  • 11. A szerves- és műtrágyázás technológiája
  • 12. A vetőmagvak értékmérő tulajdonságai, vetés jellemzői, vetési módok
  • 13. Öntözés jelentősége, öntözési módok
  • 14. Növényi kártevők és kórokozók
  • 15. A növényvédelem jelentősége, módjai, vegyszeres növényvédelem
  • 16. A növények betakarítása, tárolása
  • 17-18. Összefoglalás és ellenőrzés

II.Szántóföldi növények termesztése (18)

  • 19. Az őszi búza jelentősége, alaktana és fejlődése, termesztéstechnológiája
  • 20. A rozs jelentősége, alaktana és fejlődése, igényei, termesztéstechnológiája
  • 21. A tritikale jelentősége, igényei, előveteménye, termesztéstechnológiája
  • 22. Az árpa termesztésének jelentősége, igényei, őszi és tavaszi árpa
  • termesztés-technológiája
  • 23. A zab jelentősége, igényei, előveteménye, termesztéstechnológiája
  • 24. A kukorica termesztésének jelentősége, alaktana és fejlődése, igényei
  • 25. A kukorica elő- és utóveteményei, termesztéstechnológiája
  • 26. Hüvelyes növények termesztésének jelentősége, termesztéstechnológiája
  • 27. Az őszi káposztarepce jelentősége, igényei, termesztéstechnológiája
  • 28. A napraforgó jelentősége, igényei, termesztéstechnológiája
  • 29. Pillangós virágú szálastakarmány növények jelentősége, alaktana és fejlődése, igényei, termesztéstechnológiája
  • 30. Burgonya és cukorrépa jelentősége, termesztéstechnológiája
  • 31. Rét- és legelőgazdálkodás jelentősége, növényállománya
  • 32. Gyepek telepítése, ápolása, használata
  • 33. Zöldségtermesztés jelentősége, a zöldségek csoportosítása, termesztéstechnológiák
  • 34. Gyümölcs és szőlőtermesztés jelentősége, a gyümölcsök csoportosítása, termesztéstechnológiák
  • 35-36. Összefoglalás és ellenőrzés

III.Állattenyésztési ismeretek (16)

  • 37. Az állati test felépítése, szervrendszerek, testtájak, értékmérő tulajdonságok
  • 38. Az állatok szaporodása
  • 39. Tenyésztési alapfogalmak, tenyésztési munka feladatai
  • 40. Az állatok szaporodása
  • 41. A takarmányok csoportosítása, jellemzői
  • 42. A takarmányok tartósítása, tárolása, előkészítése
  • 43. Az etetés-, itatás technológiája
  • 44. A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai, szarvasmarha fajták LINK
  • 45. A szarvasmarhák tenyésztése, szaporítása, elhelyezése, felnevelése, takarmányozása
  • 46. A juh értékmérő tulajdonságai, juhfajták (hús- és gyapjútermelés)
  • 47. A juhok szaporítása, felnevelése, takarmányozása, elhelyezése
  • 48. A ló és sertés értékmérő tulajdonságai, tulajdonságok, fajták
  • 49. A sertések tenyésztése és szaporítása, takarmányozása, elhelyezése, hizlalása LINK
  • 50. A baromfifélék értékmérő tulajdonságai, a tyúk tenyésztése és a tojástermelés
  • 51. Pecsenyecsirke tartástechnológiája
  • 52. Keltetők és berendezéseik
  • 53-54. Összefoglalás és ellenőrzés

IV.Gazdálkodási ismeretek (15)

  • 55. Gazdasági alapfogalmak
  • 56. Az árugazdaság és a piac jellemzői, piac szereplői
  • 57. A kereslet, kínálat törvénye, a vállalkozás fogalma, egyéni vállalkozás beindítása
  • 58. A gazdasági társaságok és a társas vállalkozások jellemzői
  • 59. Szerződések típusai, alaki- és tartalmi követelményei
  • 60. Agrárintervenciós rendszer jelentősége, területei
  • 61. A termőföld hasznosítása, védelme és a termőfölddel kapcsolatos támogatások
  • 62. Munkaviszony, munkaszerződés, munkáltató, munkavállaló jogai, kötelességei
  • 63. Társadalombiztosítással kapcsolatos fogalmak és szabályok
  • 64. A pénz szerepe a piacgazdaságban, pénzügyi szolgáltatások, pénzforgalom módjai
  • 65. Hitelek fajtái, felvétele, hitelképesség és az adó fogalma, funkciói, csoportosítása
  • 66. Adózásra vonatkozó szabályok
  • 67. Bizonylat fogalma, alaki- és tartami kellékei, kitöltése
  • 68. Üzleti terv készítésének célja, tartalmi követelményei
  • 69. A marketing jelentősége, piackutatás, piacelemzés
  • 70. Gyakorló óra
  • 71-72. Összefoglalás és ellenőrzés

http://kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/20_2220_tartalomelem_011_munkaanyag_100331.pdf

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-11-evfolyam/az-autotrof-anyagcsere-a-fotoszintezis/a-fotoszintezis-es-jelentosege